· Capítol 4: La Creu Alta (I)


Qvo Vadis Sabadell

Capítol 04

La Creu Alta







Segles enrere, les actuals co-capitals del Vallès Occidentals no eren ni molt menys el que han arribat a ser avui dia, i tampoc els seus termes municipals originals eren els que són actualment. Entre ambdós existia el municipi de Sant Pere de Terrassa, format per set “parròquies” prou extenses, la més meridional de les quals, coneguda com Sant Vicenç de Jonqueres, és la que tenia el límit amb el Sabadell del segle XVIII. Una creu de terme, sembla ser que d’alçada espectacular, senyalava el camí (antic traçat de Barcelona a Manresa) que unia el casc antic de la nostra ciutat, el d’aleshores, amb el nucli d’habitatges que es va anar formant al voltant d’aquella senyal, situada a l’encreuament amb el camí que des d’allà arribava a Castellar del Vallès.
 Per qüestions de conveniències “polítiques”, el juliol de 1904 aquesta parròquia de la “alta creu”, per aquell temps ja prou habitada, va ser agregada al terme municipal de Sabadell, passant a denominar-se “Barri de La Creu Alta”, com un més de la ciutat. Actualment, a la plaça de La Creu Alta, encreuament entre la carretera de Prats (que va cap a Castellar) i el carrer Major (resultat d’on passava el camí de Manresa), s’hi conserva el monument que ha donat nom al barri, no l’original, que va ser destruït, però sí una reproducció, més baixa, amb l’estil tradicional dels darrers anys d’aquests símbols territorials.
 Concretament, en l’entramat municipal del segle actual, el Barri de La Creu Alta queda comprés entre l’Eix Macià, l’avinguda de Josep Tarradellas, la plaça d’Espanya, la ‘Gran Via’, el carrer de Vilarrúbias, la ronda de Zamenhof i la plaça de Catalunya, amb el que ocupa una de les més grans extensions dels barris de tota la ciutat.





 Travessant l’Eix Macià, des del Parc Catalunya d’on ve la ruta d’aquesta passejada, es deixa, a mà dreta, la plaça de Catalunya i la sortida principal de la ciutat per la ronda de Ponent. A mà esquerra, avinguda amunt, i seguint el límit occidental del nou barri que s’enceta, hi ha tota la part més moderna de La Creu Alta, sorgida de la configuració urbanística definitiva de la zona, que abans no era res més que la riera de desguàs de l’antic nucli. El seu extrem septentrional es trobarà més endavant del traçat; ara cal entrar cap al cor del nou barri d’aquest recorregut.




Plaça dels “Tallarets”
Cal destacar, en aquest costat creualtenc de l’avinguda de Francesc Macià, la placeta que s’hi forma al trobar-se l’eix amb el final del carrer Major, el més antic de La Creu Alta.
Es tracta de la plaça dels Tallarets i el nom li ve del sobrenom amb què eren coneguts els habitants de l’antic nucli al voltant de la “creu alta”. Tot i que “tallaret” és un dels noms populars d’un ocell, s’aplicà a aquells parroquians de Sant Vicenç de Jonqueres perquè les edificacions que varen consolidar en aquell lloc eren establiments de carnisseria i d’altres comerços de queviures i similars, “independents” dels arbitris sabadellencs de la època que eludiren fins quan van ser “agregats”, evidentment contra la seva voluntat. Les eines que feien servir (‘tallants’ i estris d’escorxador) els hi aportaren el mot, per associació de paraules i pel significat assimilat de “l’eina”. Actualment continua aplicant-se als habitants integrats al barri, més que el terme ‘creualtenc’.




Els Jutjats de Sabadell
La ciutat de Sabadell és cap de partit judicial des de fa molts anys i per tant ha conegut les avantatges i els inconvenients que això significa des de sempre. En el segle XX en concret, el que fou més sonat van ser els problemes de ‘capacitat’ que les diferents seus per on es van passejar els nostres jutjats varen provocar, ja que no hi havia mai prous serveis d’aquesta mena justament perquè no hi cabien ni aquí ni allà.
Amb el desenvolupament dels diversos serveis de l’Eix Macià es va tenir la pensada d’elevar-hi un edifici nou, entre els altres que ja hi creixien, dedicat tot ell als jutjats, amb la mida necessària per acabar amb les estretors i demés deficiències. A ‘la torre’ que des d’aleshores se’ls ha destinat hi ha actualment 5 jutjats d’instrucció, 4 penals, 8 de primera instància i 4 de socials, per a la família i la violència sobre la dona incloses, amés de la resta de serveis adients (Registre Civil, Fiscalia, Jutjat de Guàrdia, etc.). Que ara, o amb el temps, això sigui suficient per a la ciutat i l’àrea que els hi pertoca, ja és un altre tema que no té ben bé que veure amb els metres quadrats disponibles.





 Curiosament, la continuació natural de la ruta, en línea recta i venint tal i com orienta el pont d’amunt del llac artificial del Parc Catalunya, esdevé un petit carrer, perpendicular a l’Eix Macià que s’ha de travessar, que no està identificat amb cap nom. No està clar si és el tram final del carrer de Roca o del carrer de Sant Isidre; no ho diu enlloc. Com tampoc diu que tingui cap nom, malgrat realment el te, la placeta que s’hi forma un cop recorregut aquest primer tros sense identificar, travessant el següent carrer transversal, el carrer dels Filadors.
 En tot cas, orientativament, es coneix l’indret com “el carrer dels jutjats”, ja que la entrada principal d’aquests és el tret més destacat d’aquests 50 metres primers.




Carrer dels Filadors
El carrer dels Filadors recorre paral·lel a l’Eix Macià per l’interior ja de La Creu Alta. És la part del darrera d’una part dels seus principals edificis i està configurat amb d’altres noves edificacions més que fan ben ‘moderna’ aquesta part del barri.
El nom li ve dels operaris que es dedicaren a la filatura de matèries tèxtils, que durant dècades fou la principal indústria de la ciutat.




Placeta de Lluís Salas
A l’encreuament del carrer dels Filadors amb els trams finals dels carrers de Roca i de Sant Isidre s’hi forma una petita placeta, producte de la diferent inclinació dels tres carrers.
Tot i no estar identificada amb el seu nom propi, hi ha diferents habitatges i comerços que tenen la seva entrada a la plaça. Algunes tenen una numeració assenyalada i d’altres no, però això no acaba d’esclarir el nomenclàtor correcte del lloc ja que els números són bastant incoherents entre sí i respecte als voltants propers.

Aquesta circumstància es produeix en algun altre lloc de la ciutat, com a petites llacunes en la organització vial que hom suposa perfecte...





 Passada la peculiar entrada a la barriada, la ruta prevista per seguir amb aquest passeig per la ciutat s’hi endinsa seguint el carrer de Sant Isidre, que és el que, cap a mà esquerra tal i com s’hi arriba, continua en direcció nord-est des d’aquesta primera placeta sense placa identificativa que ha fet de “rebedor”.




Carrer de Sant Isidre
El carrer de Sant Isidre uneix la plaça de La Creu Alta, punt d’origen del barri, amb la nova zona de l’Eix Macià, en sentit perpendicular al traçat original de Barcelona a Manresa, que avui és l’eix central de Sabadell. Duu el nom del Sant Patró de la pagesia des d’abans de que fos incorporat a la ciutat, és a dir que es conserva el seu nom antic, tot i que podria ser que el motiu original no vingués concretament del llaurador.




Plaça de Lluís Casassas
Se li ha posat el nom de Lluís Casassas a la plaça que s’ha format entre els edificis de la illa triangular limitada pels carrers dels Filadors, de la Agricultura i de Sant Isidre, pels que hi té entrades. La superfície abans era la que ocupava la coneguda indústria tèxtil de Ca l’Estruch, que era la que dominava la zona per damunt d’altres edificacions (gairebé no n’hi havia, per això totes són molt recents actualment). De tot aquell complex s’ha conservat la emblemàtica xemeneia, amb la seva llarga figura peculiar, i ara és el “monument” que presideix el centre de la plaça.
El nom del professor Lluís Casassas se li ha atorgat en reconeixement als estudis geogràfics en els que s’interessà en la seva carrera sobre les nostres rodalies i amb col·laboració amb eminents col·legues locals.




Lliga dels Drets dels Pobles
La Lliga dels Drets dels Pobles és una organització no governamental (ONG) que treballa per la defensa dels Drets Humans i els Drets dels Pobles. Des de 1977 s’ha dedicat a estudiar i difondre denúncies dels problemes que hi ha al que defineixen com a ‘àrea caracteritzada pel subdesenvolupament’, a tot el món i amb observació local, també, sobre la població immigrant que en procedeix, sempre tot plegat fomentant els esmentats Drets Humans i els dels Pobles, així com la cultura de la pau.
Com a ressò dels moviments internacionals que amb els mateixos objectius van néixer a Catalunya, aquesta entitat començà a Sabadell organitzant actes solidaris amb el poble sahrauí, i ben aviat estengué el seu àmbit a d’altres conflictes generals, participant en congressos internacionals i constituint comissions locals, com ara Sabadell Solidari en la que encara hi forma part, o fundant federacions nacionals o altres associacions similars. Des de 1994 la seva seu social està en el recinte municipal de Ca l’Estruch, on radiquen els seus serveis de biblioteca i de publicacions.




Ca l’Estruch
A les naus que s’han conservat de l’antic complex industrial de Ca l’Estruch s’ha habilitat tot una sèrie d’espais per dedicar-los a la “creació de les arts en viu”. L’any 1995, en el que fou una antiga ‘fàbrica de tints’, es va posar en marxa el què ha esdevingut un centre de producció artística i cultural, en el que diferents entitats lloguen i utilitzen les naus per als seus assajos i presentacions de tota mena d’arts escèniques i visuals, muntant-se tallers, sales d’exposicions, de teatre, dansa, música, etc. També hi ha altres entitats que tenen la seva seu al recinte.
Els edificis són de l’any 1896 i la emblemàtica xemeneia que també es conserva, de 1919. La indústria va estar funcionant fins a la dècada dels 80.




Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura
L’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) és una entitat declarada d’utilitat pública que té com a principal objectiu la protecció de la flora, la fauna i els espais naturals de Catalunya. Creada al 1982, ha assolit una dilatada experiència en la realització d’activitats de protecció del medi ambient a la comarca del Vallès, actuant, educant i gaudint de la natura. Està integrada en diverses plataformes afins i és membre de xarxes, federacions i altres associacions ecologistes de Catalunya, i té la seva seu actualment al recinte de Ca l'Estruch.
A nivell local, l’ADENC va signar el 1990 un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell que promou activitats per la sensibilització de temes ambientals i promociona assessorament sobre aquestes qüestions quan són d’interès del municipi. Aquesta actuació com a interlocutors amb l’administració pública va però molt més enllà de l’àmbit ciutadà, com cal generalment amb els plantejaments que confronten la modernitat i el medi ambient, que han de conviure en harmonia i no en un món en el que imperi la degradació del medi natural i la sobreexplotació dels recursos.




Carrer de Borràs
El carrer de Borràs nasqué com una prolongació del carrer de Gràcia de Sabadell, que era, i és, una via principal perquè surt des del mateix centre de la ciutat en direcció nord fins a la sortida de la vila a l’època en què es dissenyà. Aquesta continuació s’acabava a la part del darrera del conjunt inicial de La Creu Alta, per on havia un reguerot; ara ha quedat circumscrit entre la plaça de Granados i la d’Agustí Masvidal.
El nom, que no és l’original, li ve de l’industrial que hi va construir una filera de cases “per a obrers”, algunes de les quals encara es conserven. Al 1885, a la mort de Domènec Borràs, el que encara era l’Ajuntament de Sant Pere de Terrassa li va dedicar aquest carrer per demanda popular i avui dia s’ha conservat igual.




Plaça de Jaume Viladoms
El recorregut del carrer Borràs travessa per on en el seu moment foren construïdes les primeres instal·lacions de l’antic camp de futbol de La Creu Alta. On hi haguera part d’aquell ‘vell’ camp hi ha restat una placeta que s’ha dedicat a l’insigne pedagog Jaume Viladoms i Valls, que dedicà la seva vida al progrés cultural de les classes treballadores del temps que li va tocar viure, malgrat empresonaments, exilis i tota mena de dificultats que superà però, arribant a crear escoles i acadèmies professionals de gran ajuda per a la població d’aquella època, a mitjans del segle XX.




Plaça del Mestre Olivella
Just al costat de la plaça de Jaume Viladoms, en l’encreuament triangular que es forma entre el carrer Borràs, que va en diagonal, i el carrer Lluís, s’ha dedicat la placeta que en resulta al ‘Mestre Olivella’, com se’l coneixia popularment, i se li ha erigit un monument.
Josep Olivella i Astals (JOLIAST), a més de músic i compositor, fou mestre de música i de tradicions culturals catalanes en diversos llocs de Sabadell i de la comarca. Amés, dirigí quasi totes les corals claverianes, i d’altres, de la ciutat, en un moment o altre de la seva vida, cosa que li reportà premis en certàmens corals i fins i tot la Medalla al Mèrit Claverià atorgada per la Federació dels Cors de Clavé de Catalunya. També fou sotsdirector de l’Orfeó de Sabadell i fundador de diferents conjunts musicals. La suma de tot plegat li suposà també la Medalla de Plata de la Ciutat al 1978.





 La ruta d’aquesta passejada per Sabadell transcorre pel carrer de Sant Isidre fins arribar a l’encreuament d’aquest amb el carrer Borràs. En aquest punt, sense deixar de dedicar una mirada a les places que es formen en aquest carrer, cal tombar cap a mà esquerra, tal com s’hi arriba, perquè el recorregut per la barriada segueix pel cor de la mateixa i pels seus peculiars i històrics racons. Aquest tom vol dir la continuació pel carrer del Papa Puis XI.




Els Safareigs de La Creu Alta
Els safareigs públics eren uns equipaments històrics, on s’hi anava a rentar la roba quan no hi havia aigua corrent a les cases. A La Creu Alta se n’alçaren uns a principis del segle XX i l’edifici resultant, amb unes façanes acurades, encara es conserva, però dedicat a una Biblioteca Pública, és a dir, a un equipament actual.
Està a la illa que es forma entre els carrers de Borràs, de Sant Isidre i del Papa Puis XI, triangular, i n’ocupa tot l’espai. La seva recuperació i rehabilitació resultà una tasca difícil, de varis anys, molt reivindicada pels “tallarets” i "tallaretes".




Carrer del Papa Puis XI
Quan La Creu Alta es va anar expandint més enllà del seu nucli central, al voltant de la plaça de la creu, es formaren una gran part dels actuals carrers de la barriada, més o menys paral·lels o perpendiculars a l’eix que unia la plaça amb el centre de Sabadell. Aquest, conegut sempre com ‘avinguda’, s’edificà a banda i banda i així sorgiren paral·lels un i altre “carrers del darrera”.
Al conegut originalment com a “carrer Ample”, el de la banda de ponent, el 1939 se li canvià el nom pel de carrer del Papa Pius XI, el pontífex de Roma que al 1929 consolidà el que avui dia coneixem com ‘l’Estat del Vaticà’, el centre mundial de l’Església Catòlica.




El C.E.I.P. Creu Alta
Al final septentrional del carrer Borràs es construí una altra indústria tèxtil, com tantes que proliferaren els passats segles a la ciutat. Se l’anomenà popularment com “Can Borràs” i la particularitat d’aquest cas fou la cura que hi tingueren en la ornamentació vegetal que s’hi plantà en el pati que des del carrer feia les funcions d’avantsala a les naus industrials: tot un peculiar jardí.
I com moltes altres de la època, la indústria no superà el final del segle XX, que va veure perdre’n tantes per la transformació econòmica de la ciutat i de les seves circumstàncies, i les instal·lacions passaren a mans municipals, que durant un temps les utilitzà com a marc d’algunes fires comercials.
Però el destí de l’espai ha acabat sent un altre i actualment, després de l’enderroc i la desaparició total d’edificis i de jardí, és ocupat per un centre d’ensenyança infantil primària esplendorós que ha adoptat el nom del barri: el C.E.I.P. Creu Alta.





 Al tombar pel carrer Borràs amunt, la seva connexió amb el del Papa Pius XI es troba immediatament, i allà mateix s’acaben tots dos pràcticament. A la següent cantonada s’hi creua l’ample carrer de Pi i Margall i la continuació més enllà en la mateixa direcció es transforma en una controvertida plaça: la d’Agustí Masvidal.
 El camí que cal seguir és, un cop arribats a la plaça, tombar a mà dreta pel carrer Pi i Margall fins el seu extrem oriental: la plaça de La Creu Alta.




Plaça d’Agustí Masvidal
Quan es varen urbanitzar els entorns de l’Eix Macià a La Creu Alta, es va voler connectar aquest amb el propi eix tradicional de la ciutat, concretament a l’alçada de la plaça de La Creu Alta. Això va suposar un gran enrenou entre els propietaris de l’espai que s’hi destinà, que no sempre es va resoldre degudament, i al final en resultà una via més o menys delimitada entre ambdós punts i uns voltants a mig urbanitzar als que se’ls hi ha atorgat el nom de ‘plaça d’Agustí Masvidal’, cosa, però, que consta ben poc.
Agustí Masvidal i Salavert fou un conegut farmacèutic de Sabadell que es dedicà al dibuix i a la il·lustració de revistes i d’altres publicacions ciutadanes, conservant així la imatge de places i racons sabadellencs tal i com els plasmà en les seves obres a cada moment d’aleshores. Això li produí no sols el reconeixement dels seus conciutadans sinó també premis com ara el Primer Premi de Dibuix de la Biennal de l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell el 1969.




El “metro” de Sabadell
Per acabar d’empitjorar el desgavell urbanístic de la plaça d’Agustí Masvidal, s’ha dedicat la seva superfície sense edificar a construir una de les estacions subterrànies que configuren el traçat del que es vol conèixer com “el metro de Sabadell”.
En realitat es tracta de la prolongació de la via dels Ferrocarrils de la Generalitat que fou construïda fins al centre de la ciutat, des de Barcelona, i que es pretén continuar fins al nord de Sabadell, i més enllà “en teoria”, amb estació a aquesta alçada del trajecte. Com que queda ben propera als entorns de l’Eix Macià, sembla ser que això justifica la seva existència, però els tallarets tenen ben clar que ha de ser “la estació de La Creu Alta”.




Carrer de Pi i Margall
La via urbana que ha quedat definida entre l’Eix Macià i la plaça de La Creu Alta s’ha acabat anomenant com a carrer de Pi i Margall, tot i que va néixer com a passeig dels Teixidors. Per culpa de les inacabables obres del seu entorn, no acaba de tenir una configuració definitiva, però hi ha importants ens ciutadans que hi tenen presència en aquest carrer.
Francesc Pi i Margall fou ministre i fins i tot president de la Primera República Espanyola, però per poc temps perquè va haver de dimitir al restaurar-se la monarquia borbònica. Va deixar-nos però importants publicacions en les que hi plasmà les idees federalistes de la seva època, no molt llunyanes però d’algunes de les que actualment encara hi ha qui propugna per al desenvolupament polític de l’Estat Espanyol.




Plaça de La Creu Alta
Des de fa segles, dues vies de comunicació importants passaven pel que avui és el terme municipal de Sabadell. Una d’elles era el ‘camí ral (així se’n deia) de Barcelona a Manresa, que creuava el terme de sud a nord, en direcció efectivament al Bages. ‘L’eix tradicional’ de la ciutat, avui dia format per l’avinguda de Barbarà, la Rambla, la Via Massagué, l’avinguda 11 de setembre, el carrer Major, l’avinguda de la Concòrdia i la carretera de Matadepera, és el traçat que més coincideix amb aquell ‘camí ral’.
Just en el punt en el que hi naixia el camí, i després carretera, que va cap a Castellar del Vallès, està documentat des de 1616 que hi havia una ‘creu de terme’ de singular altura que ja aleshores s’anomenava ‘Creu Alta’. Actualment, la carretera de Prats de Lluçanès, que en primer lloc va de Sabadell a Castellar, es separa d’aquest ‘eix tradicional’ justament en el mateix lloc de sempre i forma una plaça que, conservant el mateix nom, coneixem com la plaça de La Creu Alta.
Les primeres edificacions que s’hi van construir a la avui plaça, quan ni tan sols pertanyia l’indret al terme municipal de Sabadell encara, van anar agafant forma pròpia, amb carrers que sortien de la plaça apart del propi ‘camí ral’, i formaren un nucli de població que el 1904 deixà de ser una ‘parròquia’, dita de Sant Vicenç de Jonqueres i corresponent al desaparegut municipi de Sant Pere de Terrassa, per passar a ser, per annexió, un nou barri de la ciutat de Sabadell. Aquest barri, i la seva plaça principal, han conservat el nom que els hi donà aquella ‘creu alta’ que no se sap des de quan hi hagué a la cruïlla de camins.
La plaça de La Creu Alta és doncs quelcom més que una plaça de la ciutat. Com sol passar en quasi tots els barris d’arrel antiga, és el nucli al voltant del qual s’ha desenvolupat la barriada, al marge de l’urbanisme del nucli central de Sabadell, fins que s’han fos uns i altre en el casc urbà actual. Els barris, i el de La Creu Alta també, en fan centre neuràlgic de les seves particulars activitats, tan les comercials o de comunicacions ‘internes’ com de les tradicionals i populars. De fet, la imatge típica del barri és la de la seva ‘plaça principal’.





El passeig per “tota” la ciutat és possible seguir-lo per la ruta descrita fil per randa o en ‘versió reduïda’, és a dir, prenent algunes “dreceres” de tant en tant que igualment permetran recórrer totes les barriades però no potser ‘totes’ les places o racons d’alguna d’elles. El cas és que alguna vegada hi ha certes alternatives que escurcen la volta, fent que no sigui tan exhaustiva.

En arribar a la plaça de La Creu Alta es presenta la opció de travessar-la, tal i com s’hi arriba, pel carrer Lluís Carreras, i continuar tot seguit pel carrer d’Antoni Oller, on es reprèn la ruta general. Si es segueix aquesta drecera, la volta no inclourà les places de La Creu Alta que s’han format al nord de la plaça principal, a l’espai entre aquesta i la Gran Via, així com tampoc les demés particularitats possibles del tros escapçat.
Si més no, una mirada a la part exclosa pot servir per determinar si agafar l’alternativa o si seguir per la ruta al complet. És optatiu...




Avinguda Onze de Setembre
Està clar que la principal via que ‘arriba’ a la plaça de La Creu Alta és l’avinguda que uneix l’indret amb el centre de la ciutat. Quan es va començar a edificar s’anomenà ‘carrer Nou de Jonqueres’, ja que formava part de l’antiga parròquia de Sant Vicenç de Jonqueres, encara no de Sabadell; quan va passar a ser sabadellenca se l’anomenà ‘avinguda Onze de Novembre’ (data del final de la primera guerra mundial) i al 1939 se li canvià el nom altra vegada pel de ‘Avda. del Ejército Español(en castellà).
Actualment la coneixem com l’avinguda Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, però, amb un o altre nom, és la part de l’eix central de Sabadell que uneix La Creu Alta amb el centre de la ciutat; concretament ‘puja’ des de la plaça de l’Alcalde Marcet fins a la plaça principal del barri.




Societat Coral Colon 
L’antiga entitat de La Creu Alta, hereva dels cercles federals i republicans del segle XIX, va instal·lar-se en uns nous locals al “carrer Nou de Jonqueres” cap a l’any 1905, ampliant-los posteriorment per fer-hi un teatre de gran capacitat. Amb el temps, les activitats de la entitat, inicialment “coral”, han anat variant i passant per diferents ‘etapes’, obtenint èxit i renom algunes de les seves seccions i canviant d’activitat radicalment algunes altres.
Popularment, el lloc sempre s’ha conegut com “El Casinet”, així que no té a veure res això amb la seva ‘etapa’ actual.




Cal Balsach
On hi havia hagut antigament un dels millors velòdroms d’Espanya s’hi va construir, a mitjans del segle XX, una fàbrica tèxtil, davant mateix de la plaça de La Creu Alta, propietat de Pere Balsach, que fou un gran mecenes per al barri.
L’edifici, cap a finals del segle i com tants d’altres, va deixar la seva activitat industrial i, en passar a propietat municipal, s’ha transformat, en part, en un pavelló poliesportiu i en el Centre Cívic de La Creu Alta, amb tots els conseqüents serveis i equipament que hi correspon.




La Església de La Creu Alta
Aquest temple de la església catòlica, seu de l’actual Parròquia de Sant Vicenç, fou construït a la plaça de La Creu Alta entre el 1886 i 1889, substituint l’antiga església de Jonqueres, i fou cremat i saquejat l’any 1936. Després, començant amb almoines, va ser reconstruït i tornat a consagrar el 1956, continuant la seva recuperació fins avui dia pràcticament.
Després de la darrera organització, ara pertany, com totes les parròquies de Sabadell, al Bisbat de Terrassa.





 En arribar a la plaça de La Creu Alta, la ruta completa d’aquest passeig per la ciutat ha de continuar tombant allà mateix pel carrer Major, en direcció nord, que s’ha de seguir pel seu primer tram.
 I al arribar a la cruïlla amb el carrer Dinarès, s’ha de continuar per aquest, però, abans, cal prestar atenció al que hi ha en aquest punt del barri de La Creu Alta, llegat actual del que fou aquell antic nucli en el que nasqué el poblat original. És recomanable una mirada a les antigues “rieres” de desguàs d’aquelles cases, les avui Riera Baixa, Riera Alta, ‘Riera’ Villaret i el passatge de la Riereta, únic indret on es conserva el nom popular del Torrent de Sobarber, localment la nostra ‘Riereta’.




Carrer Major
Al edificar-se cases i comerços als costats de l’antic ‘camí ral’ de Manresa que des de la cruïlla de La Creu Alta continuava cap a Matadepera, Montserrat i el Bages, va néixer el que avui és el carrer Major de Sabadell. En principi, el seu nom era “camí de Manresa”, o ‘carrer de Manresa’ quan ja en tenia la forma, però les “modernes” vies de comunicació dels segles XIX i XX van fer que el seu traçat antic, per recórrer la ruta entre Barcelona i l’interior de Catalunya, deixés de ser utilitzat com en els segles anteriors, passant a ser ‘només’ el carrer més antic i més important del poble: el seu ‘carrer Major’. Al annexar-se a la nostra ciutat actual, es conservà el nom i ara ho és de tot Sabadell.




Plaça de Lluís Papell
El que en un principi era la part del darrera de les primeres cases de La Creu Alta i el que ara són els entorns orientals de l’Eix Macià, s’ha resolt urbanísticament amb la canalització i cobertura dels reguerots que hi havia i la configuració de petits carrers entre les cases que els envoltaven, la majoria de les quals s’han mantingut d’una manera o altra. Cap a la banda esquerra del carrer Major, pujant, hi ha un petit entrellat de carrerons, gairebé per a vianants només, que fins i tot conserven alguns d’ells el nom del que abans eren: “rieres”. I entre ells s’ha format una petita placeta, que s’ha dedicat a Lluís Papell, el periodista local que tant va fer per la premsa i la ràdio sabadellenques, abans dels fets de 1936 i també després, des de 1948 fins als darrers dies de la seva vida.




Placeta sense nom al carrer Major
Just a l’encreuament del carrer Major amb el carrer de Dinarès, per la diferent inclinació d’ambdós, s’hi ha format una petita placeta, que no té cap nom ni està identificada com a tal, però que tingué la seva importància en algun moment pels destacats equipaments que hi hagué al seu voltant al segle XIX: el local del Partit Republicà Federal de Pi i Margall, la Secretaria de Jonqueres, les Escoles de La Creu Alta...
Avui, però, de tot allò, el que no està enderrocat, potser no es pot ni identificar. Amb alguna excepció.




Antigues Escoles de la Creu Alta
Als locals del que havien estat les Escoles de La Creu Alta, conservats avui dia encara, s’hi pot trobar, dins dels seus horaris, dues entitats d’arrel creualtenca.
Per una banda hi té la seva seu social el ‘Grup d’Esplai Esparver, per a activitats infantils, amb ludoteca i biblioteca ad hoc, que organitza activitats extraescolars.
I per l’altra banda, qui en té la seva seu és l’Associació de Veïns de La Creu Alta, les activitats de la qual són per a tot el barri i no sols són lúdiques sinó també d’atenció conciutadana i de reivindicació, com correspon a aquesta mena d’associacions.
Els locals, de propietat municipal i gestionats pel MEV, són utilitzats ocasionalment per altres activitats, així com també pel grup de Geganters i Grallers de La Creu Alta i per alguna altra entitat.




Carrer de Dinarès
El carrer de Dinarès transcorre paral·lel a l’antic camí de Castellar, deixant la direcció del carrer de Manresa, avui Major. Actualment, des d’aquest arriba fins al carrer Gambús, només amb una cruïlla a mig camí amb el carrer de Sant Domènec.
El nom li ve de Francesc Dinarès i Trullàs i del seu fill, també Francesc, que foren els paraires que compraren les terres d’aquell incipient poble de La Creu Alta, el 1768, i hi van fer construir cases i establiments, desenvolupant el creixement del nucli que a arribat a ser el que avui es coneix com el barri de La Creu Alta. La feina la va arrodonir en el segle XVIII el seu descendent Josep Dinarès i Albaret, motiu pel què la dedicació es pot considerar extensiva a tota la nissaga.





 Per recórrer tota la part nord del barri en el que la ruta s’ha endinsat, s’ha de seguir tot el carrer de Dinarès de punta a punta i continuar després per la prolongació del mateix que, a partir de la cruïlla amb el carrer Gambús on s’acaba, segueix, en el mateix sentit, com a carrer de Piferrer, el qual ja arriba fins a la Gran Via que fa de límit septentrional de La Creu Alta.
 Just abans d’aquest final es troben els indrets a destacar que per aquí cal cercar i a través dels quals continua el passeig. 




Carrer de Piferrer
La continuació en sentit nord que surt de l’interior del nucli antic de La Creu Alta és el carrer de Piferrer, un carrer molt ‘típic’ de Sabadell que arriba fins el que avui és la Gran Via, abans les vies de la RENFE que actualment hi continuen essent però soterrades. El creixement en el temps de la barriada l’ha anat bastint fins els nostres dies.
El 1925 se li va atorgar la denominació que ja sempre ha conservat, dedicada a l’escriptor Pau Piferrer i Fàbregas, que fou, des de la literatura en castellà, un col·laborador en restaurar texts en català.




Plaça dels Avis
Al cap damunt del carrer Piferrer, una cantonada abans de la Gran Via, s’obre, a mà dreta pujant, tota una plaça gran, actualment urbanitzada, que fou durant molt temps un solar descampat més de tots els que hi havia per la zona abans de que, en el transcórrer del segle XX, s’anés construint tota aquesta part del barri. Aquest restà sense edificar i no va ser fins a 1985 que se’l considerà com a plaça pública, anomenant-se ‘plaça dels Avis’ pel fet que n’era habitual la presència d’avis en ella, com a lloc de trobada. Fins i tot s’hi ha erigit un monument dedicat a ells.





 Quasi al final del carrer Piferrer, en arribar a la plaça dels Avis, la ruta canvia de sentit tot travessant l’espai trobat, entre el carrer Doctor Codina i el passatge de Jonqueres, i no només per contemplar el Monument als Avis que s’hi ha plantat, sinó per seguir la passejada en direcció a llevant primer i en sentit contrari després, de tornada cap al centre del barri.
 Primer es troba, a l’altra banda de la plaça, el carrer de Castellar del Vallès, i, en travessar-lo també i continuant entre els edificis del Casal de la Gent Gran i el C.A.P. Creu Alta, per darrera d’aquest, se segueix per la següent plaça del recorregut: la plaça del Solsonès.




Carrer de Castellar del Vallès
Des del naixement de La Creu Alta, les primeres edificacions es varen anar construint envoltant els punts originals del lloc, com eren ‘el camí de Manresa’, actualment el carrer Major, el ‘camí de Castellar’, l’encreuament d’ambdós, o sigui l’actual plaça, i, també, el tram cap a Sabadell, avui avinguda Onze de Setembre.
El ‘camí de Castellar’ però, no passava per on avui hi ha la carretera de Prats de Lluçanès, o “carretera de Castellar”; aquesta es va construir segles més tard, quan els mitjans de comunicació havien evolucionat molt, com per necessitar carreteres per a què les utilitzessin els primer vehicles a motor. Abans, quan els camins es feien a peu o amb cavalleries com a molt, el traçat del ‘camí de Castellar’ sortia de la plaça de La Creu Alta amunt per on avui s’hi troba el carrer de Castellar del Vallès, que per això duu aquest nom.
Part del carrer, al annexionar-se a Sabadell, conservà el nom de carrer de Jonqueres, recordant el nom inicial de l’indret, Sant Vicenç de Jonqueres, però des de 1985 s’anomena igual des de la plaça fins a la Gran Via. Tot i així, l’antic camí seguia molt més enllà de la via, fins a Castellar Vell, el nucli veí d’aleshores, essent arrel també de més carrers i recorreguts riu amunt que, més o menys, encara es conserven avui dia.




Plaça del Solsonès
La plaça del Solsonès es troba pràcticament tota ella encerclada amb una tanca vegetal que preserva una zona “privada” d’estacionament d’automòbils, i només una petita part, al seu extrem septentrional, és accessible sense entrebancs, per facilitar l’accés a l’edifici que hi té entrada. L’estat de conservació d’aquesta petita part és totalment deficitari i conservat només per la iniciativa privada dels veïns.
Està dedicada evidentment a la comarca interior de Catalunya amb aquest nom des de 1986, que és quan es va tenir tal “deferència” a aquelles terres.




Plaça de Josep Germà
Al cap damunt del carrer de Castellar del Vallès, allà on aquest es troba amb la Gran Via, encara s’hi ha format una placeta més, bastant ben urbanitzada com a acabat de l’espai que ocupa. És la que hi ha més amunt del rosari de places que s’hi pot trobar a mà dreta de la carretera de Prats, baixant, entre aquesta i el carrer/camí de Castellar, entremig de les edificacions d’una i altre.
Concretament, està dedicada a Josep Germà i Homet, conegut industrial licorer de la nostra ciutat que arribà a ser-ne alcalde abans de 1936, essent recordat com a gran mecenes de la cultura i de l’esport a Sabadell.





 Un cop es deixa enrere la plaça del Solsonès, girant a mà dreta des del pas pel què s’hi arriba, en direcció avall, cap a migdia, el que primer es troba és la plaça de Jaume Girabau, aquesta ja oberta i accessible des de la carretera. Després, seguint la tornada cap al centre del barri, ve la plaça de Jonqueres, el carrer de Francesc Layret, que ja s’havia travessat en la pujada, la plaça de les Escaldes-Engordany, el carrer de Francesc Bellapart, també abans creuat, la plaça d’Envalira i el carrer de Gambús, on el pas entre edificis s’acaba i, per tant, cal seguir més avall ja per la carretera de Prats de Lluçanès, fins a tornar a trobar la plaça de La Creu Alta.




Plaça de Jaume Girabau
El nom de plaça de Jaume Girabau se li ha donat a l’espai que hi ha a l’altra banda de la carretera de Prats, mirant des del Mercat de La Creu Alta, i és coneguda com a espai d’aparcament de vehicles per al mateix i per al supermercat que actualment hi ha on antigament hi havia una concorreguda sala de cinema. De fet, l’edifici “Montecarlo”, que corona la plaça pel seu cantó septentrional, duu aquest nom en record d’aquell cinema, que tenia aquest apel·latiu. No és gens estrany, també, que es conegui l’indret més per aquest nom que amb el que realment té.
Jaume Girabau i Esteve fou un conscienciat sindicalista obrer de Sabadell que participà en molts dels fets que succeïren entre 1934 (revolta d’octubre) i 1939 (Guerra Civil), entre ells la constitució de les joventuts del PSUC d’aleshores. Per això, en tornar d’amagat d’un inicial exili posterior, va ser afusellat a Madrid el 1942.




Mercat de La Creu Alta
Entre la mitja dotzena escassa de mercats municipals que encara ‘funcionen’ a Sabadell se’n pot trobar un de molt complet i aprofitat a la cruïlla de la carretera de Prats amb la Gran Via, davant de la gasolinera que també hi ha al lloc, a la banda de La Creu Alta. Els seus voltants també conserven la tradició de muntar paradetes al carrer, sobretot la diada setmanal en la que “els encants” els hi toca ‘parar’ a La Creu Alta. Al soterrani de l’edifici hi ha un espai per l’aparcament de vehicles i el tercer carrer que l’envolta és el carrer dels Pirineus.




Castellers de Sabadell (Saballuts)
La ciutat de Sabadell té una colla castellera “formal” des de 1994, amb oscil·lant progressió des d’aleshores, però consolidada com a ‘colla de vuit’ al 2010.
El seu local d’assaig ha estat darrerament al carrer Ribot i Serra, cap al final del mateix i darrera del Mercat de La Creu Alta, concretament a les instal·lacions del C.E.I.P. Ribot i Serra (abans Creu Alta) que des de fa molt temps hi ha en aquest racó del barri. Actualment se’ls hi ha concedit un nou local social amb exclusivitat, al carrer dels Emprius, que està en procés “d’adaptació”.
La cultura popular ha estat molt present en el tarannà del sabadellencs, tan pel que fa a manifestacions pròpies com a foranes però adaptades a la nostra gent, que, en aquest sentit, solen ser coneguts com a “saballuts”.




Plaça de Jonqueres
L’espai que ha restat més o menys enjardinat entre les primeres edificacions de pisos dels anys 60, en blocs de quatre o cinc plantes o més, cap a la part septentrional del barri, específicament a l’esquerra de la carretera de Prats, pujant, se li atorgà el nom de ‘plaça de Jonqueres’ com a testimoni no sols de la anterior denominació de la zona (Sant Vicenç de Jonqueres) sinó també de l’antiga existència de la seva parròquia, cap al segle XVI, a l’anterior monestir fundat el 1214 en un paratge ja dedicat al culte tres-cents anys abans, a la vora dreta del Ripoll, prop de La Creu Alta.
Actualment, la plaça de Jonqueres es comunica lliurement amb la plaça de Jaume Girabau pel nord i amb la de les Escaldes-Engordany pel sud, travessant en línea recta el carrer de Francesc Layret. Té sortides també a banda i banda, cap a la carretera de Prats i cap al carrer de Castellar del Vallès.




Carrer de Francesc Layret
Entre la carretera de Prats i el que avui és la plaça de La Concòrdia, al cap damunt de l’Eix Macià, hi ha des de fa temps un carrer preferencial, amb circulació en ambdós sentits, que s’ha emprat sempre, per l’angostura del carrer Major, com a via prioritària per connectar l’eix central de Sabadell amb l’avinguda de La Concòrdia i la carretera de Matadepera, que és per on aquesta artèria principal continua fins a la part més septentrional de la ciutat.
Fins a 1979 se’l coneixia com a ‘carrer de Martí Trias’, però avui està dedicat a Francesc Layret i Foix, advocat sindicalista i dirigent màxim del Partit Republicà Català que fou elegit diputat per Sabadell el 1919 i morí assassinat un any després, dins la repressió que va patir la CNT en aquells anys.




Plaça de les Escaldes-Engordany
Les edificacions entre la carretera de Prats de Lluçanès i el carrer de Castellar del Vallès també configuren entre elles una altra plaça urbanitzada en la illa compresa entre els carrers de Francesc Layret i de Francesc Bellapart, amb entrades des de ambdós carrers.
A aquesta plaça se li ha donat el nom de ‘les Escaldes-Engordany’, poblacions del Principat d’Andorra del què actualment en formen la seva setena parròquia.




Carrer de Francesc Bellapart
Transversal a la carretera de Prats, unint-la avui dia amb la plaça dels Tallarets, a l’Eix Macià, s’hi troba un altre carrer que porta el nom d’un mestre exemplar.
Francesc Bellapart i Roca, director de la Escola Municipal de Sabadell a finals del segle XIX, adquirí al carrer Sant Josep un solar on hi fundà una escola de pàrvuls, on ara hi ha la de la Sagrada Família, que arribà a ser de gran apreciació per molts sabadellencs, inclosos els propis alumnes, que, per aquells temps, no disposaven de magistratures tan abnegades com les de Francesc Bellapart i la seva esposa.
Això l’honorà amb reconeixements molt celebrats, així com amb molta popularitat, gràcies també a les seves col·laboracions amb la “Revista de Sabadell” d’aquella època.
El nom del carrer és el seu des de 1979, ja que abans se l’havia anomenat amb d’altres topònims.




Plaça d’Envalira
Espais urbanitzats i accessibles entre la carretera de Prats i el carrer de Castellar n’hi ha diversos, un a continuació de l’altre, anant de nord a sud fins al carrer de Gambús. El més meridional d’ells, ja en l’esmentat carrer, se’l pot trobar a la anomenada ‘plaça d’Envalira’, nom del port de muntanya més alt dels Pirineus, entre França i Andorra.
Aquesta denominació fou decidida sense cap consens popular al 1998, ja que el lloc mai n’havia tingut de nom fins aleshores. De totes maneres, així consta al nomenclàtor només, perquè in situ no hi ha cap indicador que ho confirmi.




Carrer de Gambús
Entre la carretera de Prats i el carrer Major ja hi havia algun carrer traçat des de finals del segle XIX. Un d’ells era l’actual carrer de Gambús, la part occidental del qual s’ha acabat d’urbanitzar al definir-se els entorns de l’Eix Macià que l’afecten.
Se li va atorgar el nom de Pau Gambús i Romeu, que li ha perdurat sempre, perquè ocupa l’espai que en el seu moment eren terrenys de la seva família. Personalment tenia un negoci d’olis a la Via Massagué però se’l recorda com a cofundador del Banc de Sabadell i com a director i desenvolupador de la Caixa d’Estalvis de Sabadell, on hi està fins el moment de la seva mort, al 1912.




Lògic Control
Dins de l’actual època de la ‘híper-tecnologia’, és bo recordar que en els inicis del desenvolupament dels serveis d’informàtica la nostra ciutat fou ‘pionera’ en empreses que facilitaven l’accés al què era en principi un pas molt avançat per a empreses i comerços en general, primer de la pròpia ciutat i, amb el temps, d’abast internacional.
Una d’elles, nascuda d’iniciativa totalment sabadellenca, fou la recordada “Lògic Control”, que tingué la seva darrera seu a la carretera de Prats. El lloc que ocupava encara avui és referència popular per a designar l’indret de la travessia, entre la plaça de La Creu Alta i la Gran Via.
Malauradament, la empresa passà a mans forasteres que no han conservat en el segle XXI la seu que l’emblemàtic edifici li proporcionava a Sabadell, restant aquest quasi abandonat.




Carretera de Prats de Lluçanès
El tram entre la plaça de La Creu Alta i el límit del terme municipal més enllà del pont de Castellar i el conegut “Punt Blau”, anomenat ‘carretera de Prats de Lluçanès’, no és res més que la travessia interurbana de la carretera B-124, que té aquest nom oficial, amb inici a l’encreuament amb la C-1413 dins de la nostra ciutat, a la plaça Marcet, i final real a Sant Vicenç de Calders, passant per Sant Llorenç Savall i Monistrol de Calders, així com, per descomptat, per Castellar del Vallès, és a dir, substituint amb traçat asfaltat l’antic camí a la vila veïna des de 1865.




Unió Ciclista de Sabadell
L’afició al ciclisme en la ciutat de Sabadell ha tingut sempre un gran ressò. Actualment hi ha més d’una dotzena de clubs organitzats i federats per a la pràctica i la promoció d’aquest esport, i alguns des de fa ja molts anys.
A la carretera de Prats hi té el seu “estatge social” l’anomenada ‘Unió Ciclista de Sabadell’, fundada el 1922, la qual conserva encara moltíssima activitat, organitzant cada any, per exemple, el “gran clàssic” Campionat de Sabadell, que ja va per les seves vuitantenes edicions.
Aquesta seu social està al conegut Bar Cal Pare, que és més popular per aquest nom a La Creu Alta principalment, ja que se li va donar per iniciativa de la gent del barri des de ja fa vàries generacions.





 En arribar per la carretera de Prats altra vegada a la plaça de La Creu Alta, la ruta prevista  per a aquest passeig ja no torna a visitar l’indret. En tot cas, reprèn el seu traçat al final de la ‘drecera’ que en aquest lloc s’havia insinuat.

Just en arribar a la plaça correspon girar-hi a mà esquerra, pel carrer d’Antoni Oller, que uneix la plaça principal del barri amb la plaça dels Usatges, següent objectiu del recorregut.

 I després, des d’ella, s’acabarà el pas pel barri de La Creu Alta pel seu sector oriental, que és per on més s’ha “eixamplat” i completat la seva extensió.