· Capítol 2: Serra d'en Camaró

Qvo Vadis Sabadell

Capítol 2

Serra d'en Camaró






La Serra d’en Camaró
Un dels més petits barris de la ciutat en extensió, si no el que més, és el que queda format entre la banda de ponent de la avinguda de Rafael Casanova la carretera de Terrassa, el carrer Manuel de Falla i el lateral sud del Parc Catalunya, que és vorejat pel carrer Prat de la Riba.
El seu nom ja fa entendre que no té una superfície precisament plana; les seves construccions s’han aglutinat sobre el turó que en aquests paratges s’hi destaca sobre la orografia urbana, principalment per la vessant cap a la carretera de Terrassa, i els seus carrers són costeruts i rebuscats, fruit de l’adaptació a l’irregular terreny de les edificacions, que tenen un caire bastant anàrquic segurament per això. Una dotzena de carrers curtets, per on la circulació rodada es quasi anecdòtica i tres placetes formen la barriada, actualment ja bastant urbanitzada tot i que hi resten encara solars per edificar per on és possible passejar i, des de la part més superior, s’hi pot gaudir d’una exclusiva panoràmica del casc urbà més cèntric de la ciutat..
Tot plegat forma part de la part meridional del petit serrat que separa l’antiga Creu Alta de la ruta que la carretera de Terrassa pren per comunicar la nostra vila amb el nucli veí, on hi havia les terres de la masia de Can Rull i ara hi ha la barriada d’aquest nom. Amb la urbanització del Parc Catalunya, tot aquest espai ja és integrat a la ciutat, incloent-hi noves barriades i moderns serveis. La barriada que conserva l’actual nom de l’indret, un cop delimitat el parc, ha quedat cenyida a l’esmentat grup de cases, unifamiliars la majoria i sense quasi cap local comercial o industrial ni cap extraordinari bloc de pisos, excepte per algun dels seus vorals de més recent creació.





El recorregut total està aquí dividit per capítols per facilitar les seves descripcions amb més detall i amb l’acompanyament de moltes de les circumstàncies que en la ruta o pels seus voltants s’hi pot anar observant. Fins ara s’ha acomplert la primera etapa o capítol i ara comença un segon tros.

Tot just al travessar la avinguda de Rafael Casanova en el mateix sentit i direcció pel que s’arriba al final del primer capítol, s’enfila un carrer que des d’aquí és l’únic que sembla tenir accés al serrat que s’eleva al davant. Porta el nom de carrer de la Serralada i ens introdueix a la següent barriada de la ruta, coneguda com la Serra d’En Camaró.




Carrer de la Serralada
El nom no sembla venir de cap circumstància especial, tret que passa d’una banda a l’altra de la serralada. Segueix en realitat el traçat del camí que prèviament ja existia i que continuava la sortida de la ciutat del segle XIX pel carrer Garcilaso, travessant un dels ‘ponts’ de la Riereta, cap a Can Rull i més enllà. Actualment està asfaltat i s’ha urbanitzat pel costat sud, servint de sortida automobilística cap a la avinguda de Rafael Casanova des del barri de la Serra d’En Camaró.
El marge no urbanitzat forma part dels terrenys en els que hi ha les instal·lacions del Club de Tennis Sabadell, entre d’altres. Com que aquestes tenen la seva façana principal cap al carrer de Prat de la Riba, a l’altra banda, aquesta “part del darrera” encara té l’aspecte camperol que ha tingut sempre, per bé que està tancat l’accés a l’interior de l’espai en tota la seva llargada.



Entre les més importants entitats esportives de Sabadell es destaca el quasi centenari Club de Tennis Sabadell, les instal·lacions del qual ja fa més de 50 anys que estan ubicades a l’espai que s’estén entre la part edificada del barri de la Serra d’En Camaró i el Parc Catalunya, amb la façana principal de cara a aquest.
La seva anomenada és deguda a l’alt nombre de socis, abonats i usuaris que en gaudeixen d’aquestes instal·lacions esportives, actualment dedicades a molt més que a la base principal que és el tennis, evidentment.
La referència a aquesta seu sòl ser més reconeguda per identificar aquesta zona de la ciutat que la pròpia de la barriada, segurament per aquesta antiguitat en el lloc.




Dipòsit d’aigua de la Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA)
L’espai que aparenta ocupar el Club de Tennis Sabadell no és en realitat tota la zona que l’envolta, entre el carrer Prat de la Riba, l’avinguda de Rafael Casanova i el carrer de la Serralada. Hi ha altres propietats a l’interior d’aquesta illa urbana, entre les que s’hi pot observar, si es mira bé, un dissimulat dipòsit del servei ciutadà d’aigua potable (CASSA) que aprofita l’elevació de l’indret per a la seva utilitat. Fixant-s’hi detingudament a través de la seva tanca al carrer Prat de la Riba, es pot endevinar la seva presència, poc coneguda per la ciutadania.




 La Companyia d’Aigües de Sabadell és una entitat ciutadana que ofereix aquest servei vital al municipi, i avui dia a molts d’altres. A la meitat del segle XX l’intens creixement de la vila va fer necessari acabar amb les anteriors restriccions i demés problemes de l’aigua; es va crear per això l’estructura necessària que ho aconseguís i aquella empresa ha esdevingut actualment en la segona operadora del sector a Catalunya.





Seguint tot el traçat del carrer de la Serralada, des d’on comença, en el sentit de la ruta, fins al seu altre extrem, tot just travessarem la barriada i el serrat, sense més fets que una pujada inicial i una baixada posterior.
Con tal de visitar una mica la barriada, s’ha de prendre alguna desviació a mà esquerra. Triem la cantonada amb el carrer de Ciceró, recorrent un tram del mateix cap al cor de la Serra d’En Camaró.
Primer hi veurem, a l’esquerra, un solar esclarit i no tancat que serveix ben bé de ‘mirador’ cap al centre urbà, i després, a la dreta, s’obre l’espai urbanitzat de la plaça de Magdalena Calonge, la visita a la qual completa millor la passejada...




Carrer de Ciceró
Quan es van atorgar noms als carrers d’aquesta peculiar barriada, es van triar els d’antigues personalitats de les civilitzacions gregues i romanes de fa uns vint segles, com ara és el cas d’aquest filòsof i advocat romà amb el que es coneix el carrer de Ciceró. Això es feia, i de fet es continua fent si és el cas, per agrupar els conceptes que s’empren en la creació del nomenclàtor i, realment, ajuda a identificar l’indret o el barri en conjunt més fàcilment.




Plaça de Magdalena Calonge
La plaça que s’ha dedicat a Na Magdalena Calonge i Panyella, antiga propietària de la ‘torreta’ adjacent, que inicià les primeres construccions modernes a la zona, té tres nivells d’utilització, ja que la inclinació del terreny no permet la unificació en una sola explanada. En el superior hi ha un petit parc infantil; a l’inferior s’ha creat un petit amfiteatre ‘natural’ aprofitant precisament la orografia, i entre ells hi ha un espai on practicar tirs a una cistella de bàsquet que s’hi ha instal·lat.
És la més extensa del barri, que no permet gaires obertures clares en ser tan intricat, i comparteix veïnat amb la propera plaça de Miquel Bertran i amb la de Josep Rosas,  més coneguda no pel seu nom, que no consta enlloc, sinó perquè és la que es forma al vèrtex que es crea en l’encreuament entre la carretera de Terrassa i la avinguda de Rafael Casanova, molt utilitzada per la circulació rodada precisament per això.




La Torre de la Serra d’en Camaró
El singular edifici de la Serra d’En Camaró era propietat de Na Magdalena Calonge i Panyella i la va fer seu de la Societat Teosòfica Rama Fides. En dissoldre’s aquella entitat es va convertir, mitjançant la seva donació, en un equipament social pel barri, ja que n’és potser l’únic existent d’aquest caràcter. En tot cas, fou al voltant d’ella que es formà aquest singular nucli.




Associació Vallès d’Amics de la Neurologia
Aquesta entitat vallesana, que té la seva actual seu a Sabadell amb façana a la plaça de Magdalena Calonge, està formada per professionals i voluntaris que treballen per aconseguir una millor qualitat de vida pels afectats per diferents malalties relacionades amb la neurologia i pels seus cuidadors i familiars de l’entorn.
Tot i tenir una escassa desena d’anys d’existència com a associació organitzada, des de molt abans, i sempre, s’ha destacat entre els ciutadans per la seva dinàmica activitat, que va molt més enllà dels serveis tècnics i d’acompanyament que principalment ofereix, celebrant contínuament actes commemoratius i solidaris més o menys relacionats amb els seus objectius.




Plaça de Miquel Bertran
Un petit espai que ha restat entre les edificacions de la barriada ha estat emprat per urbanitzar la petita placeta que porta el nom, sense identificar però, de Miquel Bertran i Oleart, que va ser alcalde de Sabadell des del 21 al 25 de gener de 1939, un període molt curt de temps produït per les especials circumstàncies del moment que, no obstant, fa que el seu nom aparegui en les llistes dels alcaldes que aquesta ciutat ha tingut en el transcurs del segle XX.





Un cop recorreguda la major part de la baixada occidental del carrer de la Serralada, que retrobarem tornant-hi des de la plaça de Magdalena Calonge pel carrer de Plató, i abans d’arribar al seu final, s’obre a mà dreta un espai transitable, passada la tanca que no ho permet en quasi tot el seu tram anterior. És un espai enjardinat que descongestiona l’edificació de la zona, d’altra banda improbable en ell per la seva inclinació.
Cal tombar-hi cap a ell i seguir-hi la ruta de cara al Parc Catalunya, del que es presenta en aquest punt la definitòria silueta de l’edifici de l’Observatori de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.




Al final del carrer de la Serralada, vora ja de Can Rull, s’arriba a un petit parc, no identificat amb cap nom, que resol el desnivell amb la pendent que el separa d’aquella part del Parc Catalunya.
En aquest espai s’hi van plantar diverses espècies d’arbres, com un petit ‘jardí botànic’, reconegudes cada una d’elles amb unes petites plaques identificatives, clavades al terra del seu peu, que, malauradament, algunes han estat embrutades o arrancades, igualment com algun exemplar dels propis arbres. La poca difusió i la insuficient cura del lloc fa que la utilització ciutadana del mateix sigui més aviat escassa, tret de travessar-lo com a drecera per accedir al parc des del barri.




Carrer Prat de la Riba
La ciutat de Sabadell ha tingut sempre un carrer dedicat a aquest destacat polític, si bé no sempre ha estat aquesta artèria urbana que limita el marge sud del Parc Catalunya, des de la plaça d’aquest nom (accés principal del parc) fins a la avinguda de Manuel de Falla, a la cantonada occidental del recinte. Anteriorment estava dedicat a Felip de Malla, i així se’l recorda encara per la gent gran, però la urbanització exterior del parc li conferí una nova imatge, apart del nom actual, i una expressa funció, ja que la seva amplada permet una gran zona d’aparcament on deixar els vehicles per passejar per la zona si s’hi ve de prou lluny i en transport propi.
Enric Prat de la Riba i Sarrà fou un dels principals polítics nacionalistes catalans del segle XIX, que intervingué en nombroses manifestacions del dret català i de la llengua. Fou el primer president de la antiga ‘Mancomunitat Catalana’ així com de la Diputació de Barcelona, i ens llegà diverses obres i estudis literaris sobre la política i la nacionalitat catalana.




L’Observatori de la Agrupació Astronòmica Sabadell ocupa un lloc estratègic en el Parc Catalunya; és una instal·lació que l’Ajuntament de Sabadell va fer construir com un dels molts equipaments de tota mena que hi ha al parc, i l’utilitza aquesta entitat d’origen sabadellenc però actualment de fama internacional. L’any 2006 va ser declarada entitat d’utilitat pública.
Fa més de 50 anys, des de 1960, que un grup d’aficionats es va organitzar al voltant de la seva afecció ‘estel·lar’ i, per la seva intensa activitat, aquella entitat ha arribar a ser coneguda i valorada arreu del món. Actualment, amés d’altres instal·lacions que també té, el seu equipament sabadellenc és molt utilitzat i visitat pels ciutadans ja que, apart del seu propi auditori pels esdeveniments referents, s’hi organitzen sessions públiques d’observació regularment i, sobretot, amb motiu d’efemèrides particulars sobre el tema.





Acabant aquest segon tram del recorregut, i travessant el carrer Prat de la Riba, que per aquí limita el parc, continuarem el camí d’aquesta ruta, deixant enrere aquí la barriada de la Serra d’en Camaró.


__________________________________

Més fotografies...

Catalpa bignonioides: l'arbre


Club de Tenis Sabadell 
Club de Tenis Sabadell

L'Observatori des del carrer Serralada






Pl. Josep Rosas
Pl.M.Calonge
Avda. Prat de la Riba